Monday, October 23, 2006

kreativitet og temperatur

I en forelesning i bygningsfysikk fikk vi i dag høre at den optimale temperaturen for kreativitet var 27 grader. Da er man mer avslappet og antageligvis dermed mer åpen for nye innspill.

Dersom man skal være konsentrert er det derimot ønskelig med en lavere temperatur, mellom 21 og 23 grader celsius.

Wednesday, October 18, 2006

psykobabbel-metoden...

jaja, nok en tirsdag med utprøving av en ny metode.

førstemann ut; CAROLYN MYSS METHOD.

denne går utpå å utforske et emne i tilstanden midt mellom våken og sovende. Tanken er at man da har færre sperrer omkring emnet, og kan utforske det på en friere måte.

Man trenger en guide / fascilitator som leder deg gjennom prosessen. Man lukker øynene, får beskjed om å slappe av og puste rolig. Fokuser på pusten. Ta dype drag og hold litt mellom inn- og utpust.

"Forestill deg at du står på bunnen av en vindeltrapp. Du ser oppover. Fokuser på de negative tingene i livet ditt og ting som stjeler oppmerksomhet og energi.

Ta et skritt opp og kjenn hvordan de tingene blir mindre viktig og slipper taket. Ta et nytt skritt opp og kjenn hvordan du fjerner deg fra den fysiske kroppen din."

osv osv...

Etterhvert som man beveger seg oppover i trappen skal man passere gjennom flere faser, eks. "kreativitetsfasen", "mulighetsfasen" o.l.. Når man kommer på toppen skal man gli ut over i en tilstand hvor man nærmest svever avgårde og utforsker problemet uten relasjoner til sitt "vanlige liv.

Reisen reverseres og man går gjennom fasene i omvendt rekkefølge for så å ende opp på bunnen av vindeltrappen, formodentlig med en ny innsikt på problemet. Tanker og ideer noteres ned umiddelbart etter at man har åpnet øynene.



Er ikke så overbevist om metodens anvendelighet. Vi brukte den for å finne "nye måter store familier kan bo i små leiligheter på". Mine forslag etter oppvåkningen dreide seg omkring klappsenger, store vinduer, låne lys og romfølelse fra omgivelsene rundt, stor takhøyde. Er usikker på om man kunne fått andre og mer relevante og innovative ideer fra å bruke andre metoder, f.eks. den hvor man jobber videre med andres tanker ved å sende rundt et ark med ideer på (ikke beskrevet i bloggen enda).

Tuesday, October 17, 2006

Om kreativitet fra wikiepdia.org

Har kommet til at jeg bør skifte språk på bloggen til norsk, da det virker som om jeg får en liten sperre når det kommer til å skrive på engelsk... Gjør et lite forsøk en liten stund fremover nå i alle fall.


Her er en liten definisjon av kreativitet som jeg fant på wikipedia.org i dag i forbindelse med researchen til essayet som skal skrives. Fritt oversatt fra engelsk.

"Kreativitet er en mental prosess som involverer generering av nye ideer eller konsept, eller nye assosiasjoner omkring eksisterende ideer eller konsept. Fra et vitenskapelig synspunkt skal resultatene av den kreative tanken være både originale og passende. Et alternativt, og mer hverdagslig syn på kreativitet er at det rett og slett er å skape noe nytt. Selv om det intuitivt er et enkelt fenomen, er det i virkeligheten ganske komplekst. Kreativitet har blitt studert fra bl.a. oppførselspsokologiens, sosialpsykologiens, kognitiv vitenskaps, kunstig intelligens, filosofiens, historiens, økonomiens, designens, handelens og ledelsens synspunkt. Studiene har dekket hverdagskreativitet, eksepsjonell kreativitet og til og med kunstig kreativitet. Ulikt mange andre fenomen innen vitenskapen finnes det ingen standardiserte måleverktøy.

Kreativitet har blitt brukt i forbindelse med ”guddommelig ingripen”, den kognitive prosessen, det sosiale miljøet, personlige egenskaper, og tilfeldigheter. Det har blitt assosiert med genialitet, mentale sykdommer og humor. Noen hevder det er en egenskap vi er født med mens andre igjen mener det er noe som kan læres ved bruk av enkle teknikker. Selv om det vanligvis forbindes med kunst og litteratur er det også en essensiell del av oppfinnelse og innovasjon, og er en viktig del av profesjoner som handel, økonomi, arkitektur, industridesign, vitenskap og ingeniørkunst.

Til tross for, eller kanskje på grunn av, den tvetydige og flerdimensjonale oppfatningen av kreativitet har det vokst frem hele industrier som i jakten på kreative ideer og utviklingen av kreativitets teknikker. Dette mystiske fenomenet, dog unektetlig viktig og konstant synlig, virker å ligge like utenfor den vitenskapelige undersøkelsens grep."